Σπήλαιο Αγία Σοφία, Μυλοπόταμος

by Dimitris Baltzis

Το Σπήλαιο Αγία Σοφία Μυλοποτάμου, μοιάζουν να το φυλάνε οι ολόσωμες μορφές της Παναγίας, του Χριστού, του Ιωάννη του Προδρόμου, του Οσίου Θεοδόσιου του Κοινοβιάρχη, της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της, του Οσίου Θεοδώρου. Έχουν ζωγραφιστεί στο πέτρινο «τέμπλο» της εισόδου του από τον 11ο αιώνα, με τη μέθοδο του φρέσκο.

Πριν μπείτε στο κυρίως μέρος του Σπηλαίου θα δείτε επίσης τον ναό της Αγίας Σοφίας που φτιάχτηκε το 1875 από τους κατοίκους του Μυλοποτάμου.

Το σπήλαιο έχει 10 αίθουσες με πανέμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες που έχουν διάφορα ονόματα όπως: Λουτρά της Αφροδίτης, αίθουσα του Κεχριμπαριού, (με σταλακτίτες σε κόκκινες αποχρώσεις λόγω του σιδήρου), Πλάκα, αίθουσα των Κυπαρισσιών ή του θρόνου, Σαγόνια του καρχαρία, Χταπόδι. 

Αρχικά πίστευαν ότι το σπήλαιο ήταν συνέχεια του Σπηλαίου του Διρού. Φήμες θέλουν να έχει κρύψει μέσα του τους θησαυρούς του ο πειρατής Μπαρμπαρόσσα, ενώ χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες εποχές ως κρησφύγετο. Είναι ηλικίας περίπου 4 εκατομμυρίων ετών. Εξερευνήθηκε το 1930 από τον Γιάννη Πετρόχειλο και χαρτογραφήθηκε το 1970 από τη σύζυγό του Άννα. Έχει εμβαδόν 2.200 τ.μ. και η τουριστική διαδρομή είναι 270 μ.

Στο σπήλαιο έχει παρατηρηθεί το ισόποδο Kythironiscus Paragamiani. Το σπήλαιο παράγει ακόμη σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

related articles