Φωτογραφία της χρονιάς!

by Dimitris Baltzis
Όπως κάθε τέλος του έτους δημοσιεύουμε την φωτογραφία που είχε τη μεγαλύτερη απήχηση στους χρήστες του Facebook και του Instagram. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 16/05/2019 στον δρόμο προς το Διακόφτι, από την Κωνσταντίνα Σπανοπούλου. Καλή φωτογραφική χρονιά σε όλους!

Heading Title

Τα παλιά χρόνια, όταν το πετρέλαιο δεν είχε φτάσει στα Κύθηρα, οι μυλωνάδες εκμεταλλεύονταν τη δύναμη του νερού για να κινήσουν τις μυλόπετρες που άλεθαν τα σιτηρά.
Η μαγευτική διαδρομή των νερόμυλων του Μυλοποτάμου είναι ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο, σε μια από τις πάλαι ποτέ ζωντανότερες κοιλάδες του Τσιρίγου.

Η διαδρομή ξεκινάει από την κεντρική πλατεία του Μυλοποτάμου, κάτω από το τεράστιο πλατάνι, και δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους. Ακολουθώντας τις πινακίδες με τον κωδικό Μ41, σύντομα θα η διαδρομή ακολουθεί ένα όμορφο καλντερίμι που ελίσσεται στην κατάφυτη πλαγιά, και καταλήγει στην Νεράιδα, τον εντυπωσιακό καταρράκτη που τόσους και τόσους επισκέπτες έχει αφήσει έκθαμβους. Από εκεί και πέρα, το μονοπάτι ακολουθεί τον ρου της ρεματιάς. Αρχικά θα συναντήσουμε τον μύλο του Φιλιππή, ο οποίος έχει ανακατασκευαστεί από τον ιδιοκτήτη του ακριβώς όπως ήταν παλιά. Εάν ο κ. Φίλιππος είναι εκεί, θα σας παρουσιάσει με ενθουσιασμό το πως λειτουργεί ένας νερόμυλος.

Κατηφορίζοντας, οι παλιοί ερημωμένοι μύλοι, που κανείς συναντάει πια κάθε 20 περίπου μέτρα, φαντάζουν να ζωντανεύουν με το πέρασμα του κάθε διαβάτη και με τον ήχο του νερού από το ρέμα, το οποίο κάποτε τους κινούσε. Οι μύλοι αυτοί μαρτυρούν το πόσο κοντά μας, αλλά ταυτόχρονα και το πόσο μακριά πια είναι αυτός ο παλαιότερος τρόπος ζωής. Ένας τρόπος ζωής κατά τον οποίο ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τη φύση σαν σύμμαχό του, και όχι σαν εχθρό. Το νερό που κατέβαινε από τον Μερμυγκάρη, το ψηλότερο βουνό των Κυθήρων, έμπαινε με ορμή στον μύλο, τον κινούσε, και ύστερα συνέχιζε την πορεία του στο ρέμα, μέχρι να καταλήξει στη θάλασσα, και να κλείσει έτσι άλλον ένα κύκλο. Θα ακούσετε τους παλιούς να λένε πως η ζωή στο νησί έχει αλλάξει ραγδαία τον τελευταίο αιώνα. Πως η ποιότητά της όμως ίσως και να χειροτέρεψε… Ίσως μια μέρα η περιοχή να αξιοποιηθεί ώς υπαίθριο μουσείο, και οι παλιοί νερόμυλοι να ξαναγίνουν λειτουργικοί.

Μετά την υπέροχη καμάρα των μύλων του Στρατηγού, θα αντικρύσετε νέα μαγευτικά τοπία, πέτρινα γεφύρια και φοβερούς καταρράκτες, ακολουθώντας πάντα ένα σχετικά εύκολο μονοπάτι το οποίο χρησιμοποιούσαν οι μυλωνάδες και όσοι έφερναν από κάθε γωνιά των Κυθήρων τα σιτηρά τους για άλεσμα. Από κάποιο σημείο και ύστερα η ρεματιά στενεύει. Το μονοπάτι Μ10 θα ανηφορίσει προς το χωριό του Μυλοποτάμου χρησιμοποιόντας μια παλιά διαδρομή με πλατιά πέτρινα σκαλοπάτια τα οποία είναι δείγμα εξαιρετικό της μαστοριάς του τεχνίτη που τα έφτιαξε.

Όσοι βέβαια θέλουν, και έχουν και τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπορούν να επιχειρήσουν με ιδιαίτερη προσοχή να κατεβούν το ρέμα μέχρι την Παναγιά την Ορφανή, μια μικρή εκκλησίτσα κτισμένη κυριολεκτικά πάνω σε γκρεμό, ή και μέχρι την θάλασσα, στην παραλία Καλάμι. Η διαδρομή κρύβει κινδύνους, αλλά η μαγεία της δεν σταματά. Καλό περπάτημα!❤️
(Kythera hiking).
Φωτογραφίες: Τίνα Ταμβάκη.

0 comment
FacebookTwitterPinterestLinkedinTumblrWhatsappEmail

Τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κυθηραικής αδελφότητας στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, γιόρτασαν τα μέλη της. Το παρόν από το νησί μας έδωσαν ο Μανώλης Πιέρρος και η σύζυγος του Ειρήνη.

Η Κυθηραική Αδελφότητα της Νέας Υόρκης απαριθμεί λίγα μέλη σε σχέση με αυτήν της Αυστραλίας, παρόλα αυτά γίνεται σημαντική προσπάθεια από την πρόεδρο, Tina Daponte Damiris, να περάσει την αγάπη για τις ρίζες τους στη νέα γεννιά.

0 comment
FacebookTwitterPinterestLinkedinTumblrWhatsappEmail

Αναλαμβάνουμε τη φωτογράφιση της επιχείρησής σας αλλά και των υπηρεσιών αυτής, με άρτιο επαγγελματισμό για άριστο αποτέλεσμα.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας 
www.fxphoto-kythera.gr

Επικοινώνησε και μάθε πως
0 comment
FacebookTwitterPinterestLinkedinTumblrWhatsappEmail

Μινωικό ιερό κορυφής Κυθήρων

Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο της Παληόπολης είναι το βουνό του Aγίου Γεωργίου ύψους 350μ., όπου άκμασε το ιερό κορυφής της μινωικής αποικίας στο Καστρί. Η τοποθεσία αυτή προσφερόταν για τη δημιουργία ιερού κορυφής, διότι ήταν βατή και σε κοντινή απόσταση από το Καστρί. Επίσης η θέση του ιερού έχει θαυμάσια θέα προς τον Κάβο Μαλιά και τον Ταΰγετο, το ΝΔ Αιγαίο μέχρι την Κρήτη. Με καθαρή ατμόσφαιρα διακρίνει κανείς τα Λευκά Όρη ακόμα και τον Ψηλορείτη. Επομένως από εκεί ψηλά μπορούσαν να ελέγχουν όλα τα περάσματα από την ανατολή στη δύση και από το βορρά στο νότο.

Το ιερό χρησιμοποιήθηκε από το πρώτο μισό της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. και είναι το μοναδικό ασύλητο ιερό κορυφής που βρέθηκε μέχρι τώρα. Σε μεγάλη ακμή έφτασε κατά τη νεοανακτορική περίοδο (1700-1400 π.Χ.), τότε που η Κρήτη κυριαρχούσε στη Μεσόγειο και τα Κύθηρα αποτελούσαν τον ενδιάμεσο σταθμό μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου. Η ανασκαφική έρευνα του καθηγητή Γιάννη Σακελλαράκη, μεταξύ των ετών 1992 και 1994, έφερε στο φως πλούσια και ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα, όπως λίθινα αντικείμενα τελετουργικού χαρακτήρα (ένα από αυτά έχει μάλιστα Γραμμική γραφή Α΄), ειδώλια ζώων και λατρευτών, κοσμήματα και κεραμική.

Αδιάψευστη μαρτυρία, ότι ο τόπος δεν έχασε ποτέ το λατρευτικό του χαρακτήρα, αποτελεί ο ναός του Αγ. Γεωργίου, που διαδέχτηκε στην ίδια θέση το προϊστορικό ιερό. Από την παλαιότερη φάση του ναού σώζεται ψηφιδωτό δάπεδο με κυνηγετικές σκηνές, πουλιά και διακοσμητικά μοτίβα, το οποίο χρονολογείται στις αρχές του 7ου μεταχριστιανικού αιώνα. Έτσι, ο ναός του Αγ. Γεωργίου, μαζί με εκείνον των Αγ. Αναργύρων στο Παληόκαστρο, αποτελούν τα αρχαιότερα χριστιανικά μνημεία των Κυθήρων και ταυτόχρονα μαρτυρούν την ύπαρξη μίας ακμάζουσας πόλης στο νησί κατά την Πρωτοβυζαντινή περίοδο.
  Σήμερα, στο προαύλιο της ανακαινισμένης εκκλησίας, οι προσκυνητές στήνουν τοπικό παραδοσιακό γλέντι ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου.

0 comment
FacebookTwitterPinterestLinkedinTumblrWhatsappEmail

Kythera Dive Center

Come where the magic begins!

Ελάτε να απολαύσετε μαζί μας τη μαγεία του ελληνικού βυθού (ναυάγια, σπήλαια, υφάλους), την ομορφιά των Κυθήρων, καθώς πολύ λίγοι μπορούν να τα ανακαλύψουν κάτω από το νερό. 

 Τα κανόνια της παλαιάς γάστρας του κορσάρ, τα τεράστια βαρούλκα του σύγχρονου ναυαγίου, σφραγίδες, ομαδοποιητές, χταπόδι αστακό και σουπιές, μας συνοδεύουν στα γαλήνια κρυστάλλινα νερά.


Όμορφα κοράλλια και βραχώδεις σχηματισμοί αποκάλυψαν στα μάτια μας, ένας υπέροχος υποβρύχιος κόσμος αγκαλιάζει και μας χαλαρώνει χάρη στην απώλεια βαρύτητας!

0 comment
FacebookTwitterPinterestLinkedinTumblrWhatsappEmail

related articles

Leave a Comment